میلگرد آجدار یکی از متداول ترین و پر مصرف ترین مقاطع آهنی در صنعت ساختمان سازی کشور است. میلگردهای آجدار در سازه ساختمان های بتنی به عنوان عضو نگهدارنده و مقاوم کننده سازه به کار می روند.
میلگردهای آجدار از مزایای بیشتری نسبت به منیلگردهای ساده برخوردارند.آج های به کار رفته در این نوع میلگردها باعث درگیری بیشتر بین بتن و میلگرد می شود و علاوه بر این مزیت باعث افزایش مقاومت برشی و کششی میلگرد می شود.
میلگردهای آجد ار در سازه های بتنی ، توامان با بتن برای افزایش استحکام کششی سازه مورد استفاده قرار می گیرد.وجود میلگرد در بتن باعث می شود سازه علاوه بر تحمل بار فشار که توسط بتن انجام می شود،به تحمل کشش بالایی دست پیدا کند.
میلگردهای آجدار با سه استاندارد متداول A2 , A3 , A4 و در سایزهای 8 تا 32 ساخته می شوند.
کاربردهای میلگرد آجدار:
- ساخت انواع فوندانسیون (پی و شالوده)
- ساخت انواع دیوارهای بتنی
- ساخت انواع ستون
- ساخت انواع تیر با مقطع هندسی ساده یا مرکب
- ساخت شناژهای قائم در ساختمان های آجری (وظیفه اصلی شناژ که از پیوستن زنجیره وار میلگردها به هم ساخته می شود،اتصال پی یا فندانسیون عمودی به همدیگر است )
- ساخت انواع سقف ( دال های ) بتن آرمه
- ساخت تونل های زیرزمینی و روی زمین
- ساخت سدهای بتنی (تک قوسی و دو قوسی )
- ساخت پایه های برق فشار قوی
- رابیتس کاری
- و ...
عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد آجدار:
- نوسانات ارز یکی از عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد در بازار ایران است. قیمت کلیه محصولات فولادی و ساختمانی، ازجمله قیمت میلگرد آجدار تابع نوسانات ارزی بهخصوص دلار است.
- قیمت جهانی فولاد از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد آجدار است. بهبود در بازارهای جهانی فولاد میتواند روی کلیه محصولات فولادی منجمله قیمت میلگرد هم اثرگذار باشد.
- متناسب نبود میزان عرضه و تقاضای میلگرد آجدار میتواند روی قیمت آن نیز اثرگذار باشد. اگر میزان عرضه به اندازه تقاضا نباشد با کمبود کالا مواجه شده و درنتیجه قیمت میلگرد افزایش چشمگیری خواهد داشت.
- با تورمهای سالانه موجود در کشور نیز باید انتظار افزایش کلیه کالاهای تولیدی را داشت. باوجود تورم سالانه، حقوق و دستمزد کارگران نیز افزایش مییابد که یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت مقاطع فولادی و قیمت میلگرد میشود.
- قیمت مواد اولیهای که میلگرد با آن ساخته میشود هم روی قیمت میلگرد آجدار تأثیرگذار است. با افزایش قیمت سنگآهن و بیلت، قیمت میلگرد آجدار هم افزایش پیدا خواهد کرد.
نکات خرید میلگرد آجدار:
- بسته به نوع نیازتان میتوانید میلگرد آجدار را به 2 حالت شاخهای و کلاف خریداری کنید.
- به خاطر داشته باشید که قیمت میلگرد آجدارنقش به سزایی در هزینههای تمام شدهی پروژههای ساخت و ساز دارد؛ بنابراین باید از کیفیت و قیمت مناسب تولیدکنندهای که میلگرد را از آن میخرید اطمینان حاصل نمایید.
- براي به هم بستن ميلگردها و عناصر غیر سازهای به آنها، بايد از مفتولها فولادی استفاده نمایید؛ بنابراین اگر اقدام به خرید میلگرد آجدار کردهاید، احتمالاً به سیم آرماتوربندی هم نیاز پیدا خواهید کرد.
- بندیل چیست؟ اگر اولین بار است که میخواهید میلگرد بخرید، حتماً اصطلاح «بندیل» را خواهید شنید. به بستهبندی میلگرد در کارخانه، بندیل گفته میشود. البته ظرفیت بستهبندی این محصول در کارخانههای مختلف، متفاوت است. وزن هر بندیل به طورکلی از ۲ تن تا ۵٫۵ تن متغیر است. مثلاً بندیل میلگرد سایز ۱۲ کارخانه ذوبآهن اصفهان ۴ تن و ۷۰۰ کیلوگرم است و وزن هر شاخه هم ۱۰٫۵ کیلوگرم. با تقسیم این دو عدد، تعداد شاخهها در هر بندیل مشخص میشود: ۴۴۷ شاخه.
- برای اینکه ببینید وزن بندیل چقدر است، در هنگام تحویل میلگردها باید به پلاک فلزیای که روی بندیلها وجود دارد دقت کنید. روی این پلاکها علاوه بر نام کارخانه و علامت استاندارد ملی، اطلاعات دیگری مثل وزن بسته، نوع میلگرد، نمره میلگرد (قطر اسمی) و شماره ذوب یا بهر نوشته شده است.
- مقاومترین میلگرد کدام است؟ میلگردها بر اساس بالا و یا پایین بودن مقاومت تسلیم و مقاومت نهایی دستهبندی میشوند و به ترتیب بر اساس افزایش مقاومت، ازA1 تا A4 نامگذاری میشوند که A4 مقاومترین میلگرد کاربردی در صنعت ساختمان است.
محاسبه وزن میلگرد آجدار:
وزن هر شاخه میلگرد در کارخانههای مختلف نسبت به هم متفاوت است؛ اما در اینجا به شما نشان میدهیم که وزن هر شاخه را چطور به دست آورید. فرمولهای پیچیدهای برای این کار وجود دارد ولی ما راه سادهاش را به شما نشان میدهیم. سایز میلگرد را در خودش ضرب کنید و عدد بهدستآمده را تقسیمبر ۱۶۲ کنید. با این فرمول وزن یک متر از این میلگرد به دست میآید. برای داشتن وزن یک شاخه از همان میلگرد باید عدد بهدستآمده را در طول شاخه ضرب کنید. مثلاً برای محاسبه وزن یک شاخه ۱۲ متری از میلگرد آجدار سایز 14 استاندارد A3 کارخانه فولاد میانه تبریز، این کار را انجام میدهیم:
۱۹۶ = ۱۴ × ۱۴
۱.۲ = ۱۶۲ ÷ ۱۹۶
۱۴.۵ = ۱۲ × ۱.۲